Nationalekonomiska institutionen i media
Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare på länken under varje inlägg.
Fredrik NG Andersson: Det är utsläppen vi ska bekämpa
Nationalekonomen Fredrik NG Andersson håller Riksbanken ansvarig för inflationen, är tveksam till bensinskatt och tror inte att vi behöver dra ner på konsumtionen.
Fredrik NG Andersson: Lågkonjunktur inget dåligt
Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet anser att räntan ska lämnas oförändrad. Han är mest kritisk till vad som hände åren innan. Lågräntepolitiken var ett experiment som slog fel, menar han. Från 2014 till 2022 var styrräntan i Sverige 0 procent eller lägre.
Fredrik NG Andersson: Riksbanken borde erkänna sina misstag
Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet anser att räntan ska lämnas oförändrad. Han är mest kritisk till vad som hände åren innan. Lågräntepolitiken var ett experiment som slog fel, menar han. Från 2014 till 2022 var styrräntan i Sverige 0 procent eller lägre.
– Ju snabbare hushållen anpassar sig genom att skära bort onödiga kostnader desto snabbare kan ekonomin börja komma tillbaka, säger han.
Andreas Bergh: Det är dags att testa S & M i svensk politik
Tidöavtalet har stora problem. Januariavtalet var inte mycket bättre. I samarbete med Liberal Debatt skriver nationalekonomen Andreas Bergh om varför det är dags för en blåröd regering.
Åsa Hansson: AI och distansarbetande tvingar fram skattereform
Gamla brister i skattesystemet kombineras nu med nya. Digitalisering bryter bandet mellan person och geografisk plats, och undergräver förmågan att finansiera en redan ansträngd välfärd. Vi har fem förslag på hur skatterna kan anpassas till den nya ekonomin, skriver Åsa Hansson och Joakim Wernberg i en rapport för Entreprenörskapsforum.
Fredrik NG Andersson och Lars Jonung: Riksbanken måste erkänna sina misstag
Riksbanken behöver ta ansvar för den experimentella penningpolitik som lett till miljardförlusterna på värdepapper vi nu ser.
Adrian Mehic: Forskare bakom "snygghetsstudie" prisas
Adrian Mehic, forskare vid IFN, genomförde en studie utifrån att han undersökt betydelsen av skönhet för akademiska resultat vid olika typer av undervisning. Denna "snygghetsstudie anmäldes, men då Mehic stod upp mot försök att diskvalificera studien erhåller han Academic Rights Watch pris för akademisk frihet.
Andreas Begh: Åtstramningar biter inte på inflationen
Sveriges sätt att bekämpa inflationen är som att avvärja en vargattack genom att skjuta fåren. Svensk ekonomi behöver investeringar och skattesänkningar, inte åtstramning som skadar köpkraften, skriver Andreas Bergh.
Fredrik NG Andersson: Penningpolitiken biter inte
Riksbanken måste bli mer hökaktig för att få ned inflationen, enligt allt fler experter. Räntechocken hittills – från 0 till 4 procent på 16 månader – verkar inte räcka.
Andreas Bergh: Kommuner ska inte leka företagare
Kommunalt ägda bolag är en problematisk organisationsform.
Fredrik NG Andersson: "Inga bra nyheter"
Ingen anledning att fira den sjunkande inflationen i september, det säger Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund. Den ligger nu på 6,5 procent, enligt statistiska centralbyråns statistik, jämfört med 7,5 procent i augusti, enligt måttet KPI.
Bengt Söderlund: Regeringen måste säkra linjer till Arlanda
När staten nu tappar inflytande över SAS mister Sverige ett viktigt verktyg för att bevara luftbron till omvärlden. Nu krävs en aktiv politik för att säkra Arlandas ställning.
Lars Jonung: Vi 40-talister var solidariska – med oss själva
Vi som föddes under 1940-talet har utgjort den centrala marginalväljargruppen under hela vårt vuxna liv. I ett extremt proportionellt valsystem som det svenska har vi dominerat och styrt politiken – i alla val under de senaste 50-60 åren. Och vi kommer också att avgöra nästa val.
Roel van Veldhuizen: Nein, den Kaffee koch ich nicht!
Frauen lassen sich oft fü̈r aufgaben einspannen, die mit ihrer eigentlichen arbeit wenig zu tun haben: geschenke besorgen, spü̈lmaschine ausräumen, in unwichtigen runden hocken. Das hemmt die karriere – wie man Bü̈ro-Hausarbeit los wird.
Andreas Bergh: Gör Riksbanken rätt saker?
Borde Riksbanken omregleras för att sträva mot andra mål än idag?
Jan Bietenbeck: How well you do at school depends on how much your teachers know
Insights from 14 French-speaking countries in Africa.
Almost half of all sixth-grade students in Niger struggle to read a simple sentence. Olympia De Maismont/AFP Countries in sub-Saharan Africa have made remarkable progress towards reaching universal school enrolment in the past 25 years.
Fredrik NG Andersson: Räntan är normal
De låga räntorna var undantaget. Riksbankens höjning av styrräntan till fyra procent innebär att räntenivån är normal, enligt nationalekonomen Fredrik NG Andersson på Ekonomihögskolan i Lund.
Jerker Holm: ”Smärtgränsen för bio går vid 200 kronor”
Till skillnad från ”lyxkonsumtion” är den ”nödvändiga konsumtionen” där ekonomiprofessor Jerker Holm räknar in bostad och kostnader som el och hyra lite svårare att göra något åt. Elpriset kan man visserligen påverka till en viss gräns, detsamma gäller räntekostnader, men hyran är svårare att förändra.
Fredrik NG Andersson: Är kronans svaga kurs ett argument för euron?
Svenska kronan står lågt i kurs. För en euro får man i dagsläget betala nästan 12 kronor. Är euron lösningen på den svaga svenska kronan? Har vi något att vinna på att gå med i valutaunionen nu - eller är det precis tvärt om? Hör samtalet med Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator och Fredrik N.G. Andersson, nationalekonom vid Lunds Universitet.
Fredrik NG Andersson och Lars Jonung: Den enkla förklaringen till den svaga kronan
Förklaringen till kronförsvagningen är enklare än vad de flesta tror, skriver nationalekonomerna Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.
Fredrik NG Andersson: Kronan har tjänat oss väl
– Behåll kronan, det är mitt råd. Kronan har tjänat oss, inte perfekt, men väl genom kriser. Om vi vill göra kronan starkare är det genom penningpolitiken vi måste agera. Om vi vill ha en starkare ekonomi är det strukturreformer som behövs. Jag ser ingen nackdel för Sverige med kronan. Vi har en växelkurs som hjälper till vid kriser, säger Fredrik NG Andersson till TN.
Lars Jonung: Ett år av brandkårsutryckningar mot krig och inflation
Ulf Kristerssons första tid vid makten har handlat om en enda sak: hantera kriser. Men det har blivit för mycket ”brandkårsutryckningar” – och för lite långsiktig politik. Det anser både fredsforskaren Wilhelm Agrell och nationalekonomen Lars Jonung.
Fredrik NG Andersson: Är det dags för euron nu?
Har fördelarna med den EU-gemensamma valutan börjat överväga nackdelarna för Sveriges del?
Fredrik NG Andersson & Lars Jonung: Den svaga kronan beror på Riksbanken
Riksbanken måste sluta experimentera med svensk ekonomi och återgå till en penningpolitik som ger långsiktig makroekonomisk stabilitet, skriver nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Lars Jonung.
Åsa Hansson: Sänkta skatter ökar statskassan – ”Men fakta biter inte”
Sänkta marginalskatter ger klirr i statskassan, visar en ny dansk utredning. Anledningen är att vi fram till i dag kraftigt har underskattat hur skatterna påverkar vårt beteende. Men det är fakta som inte biter i Sverige, menar skatteforskaren Åsa Hansson. ”Det är faktiskt upprörande”, säger hon till TN.
Andreas Bergh: Den envisa idén om ett moraliskt förfall
De flesta verkar överens om att folk var ärligare, vänligare och mer pålitliga förr. Men var det verkligen så? En ny omfattande studie finner fler belägg för vår benägenhet att inbilla oss att det var bättre förr än för att samhället skulle ha drabbats av moraliskt förfall.
Åsa Hansson: Politiker följer inte experternas råd om skatter
Den svenska skattepolitiken leder till minskad välfärd, tappad internationell konkurrenskraft och ökade samhällsklyftor. Det anser de flesta nationalekonomer, däribland skatteforskaren Åsa Hansson som menar att det är hög tid för en skattereform. ”På sikt skulle alla vinna på det ”, säger hon.
Tommy Andersson: Ekonomiprofessor samlar ledande forskare i Lund för Nobelsymposium om sociala nätverk
Nobelsymposiet om sociala nätverk hålls i Lund 23-24 augusti.
Tanken med symposiet är att föra samman internationellt framstående forskare från en mångfald av vetenskapliga discipliner för att identifiera de mest angelägna frågeställningarna och diskutera de sociala nätverken som forskningsområde.
Fredrik NG Andersson: Så kan man tänka med bolånen när räntorna rusar
Boräntorna fortsätter att stiga. När lönar det sig att göra en extra amortering?
Åsa Hansson: Debatt för eller emot en skatt på bankernas vinster
Ett ämne som har gått varmt på debattsidor under en lång tid är bankernas vinster. Samtidigt som inflationen har gjort tillvaron knaper för många hushåll det senaste året, fortsätter bankerna att tjäna stora pengar. Hur har det blivit så här? Är det ett problem, och vad bör man i så fall göra åt saken?
Med oss för att prata om det här är Payam Moula, filosof och chefredaktör för idétidskriften Tiden, och Åsa Hansson, docent i nationalekonom vid Lunds universitet. Hör även vår ekonomikommentator Kristian Åström.
Fredrik NG Andersson: Avfärdar ljusning i KPI: ”Statistiken vilseleder”
Nya inflationssiffran ser oväntat bra ut – men skenet bedrar. När man djupdyker i SCB-statistiken syns flera oroande tendenser, och allt talar för en räntehöjning på minst 25 punkt…
Fredrik NG Andersson: Nu slår lågkonjunkturen till – ”Pengarna slut”
Trots ökade levnadskostnader i form av räntor, energi och livsmedel har många företag fortsatt att leverera stabila siffror. Men nu kan vändningen vara på väg. ”Många personer har använt besparingar från pandemin för att konsumera. Nu börjar de pengarna ta slut”, säger nationalekonomen Fredrik NG Andersson.
Åsa Hansson: Svårt att göra som Italien och införa särskild bankskatt i Sverige
Bankernas rekordvinster har blivit ett rött skynke för regeringar och bolåntagare. Men att göra som Italien och höja bankskatten på övervinster är inte vägen för Sverige, säger nationalekonomer.
– Risken är hög att de finansiella institutionerna flyttar utomlands, säger Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet
Andreas Bergh: Dags att göra rent hus kring enkla jobb
Sverige har idag ont om relativt okvalificerade jobb jämfört med andra länder. Frågan som Andreas Bergh anser att fler måste ställa sig är: skulle Sverige bli ett sämre land om vi tillät fler att vara här lagligt och försörja sig på exempelvis städjobb?
Åsa Hansson: Låt privata initiativ ta större ansvar för utanförskapet
Det är dags att vända på alla stenar för att minska klyftorna. Privata aktörer kan genom sociala obligationer bidra med kreativa lösningar och experimentera med olika åtgärder. Det finns gott om företag och filantroper som vill göra samhällsinsatser.