Praktikavtal med SACC-USA

THE SWEDISH-AMERICAN CHAMBERS OF COMMERCE

Ett särskilt avtal mellan SACC-USA (The Swedish-American Chambers of Commerce) och Lunds universitet gör det möjligt för studenter att göra praktik vid en svensk-amerikansk handelskammare. 

Den amerikanska flaggan. Bildkälla: iStockphoto.

Två praktikplatser per termin

Två praktikplatser är vikta åt studenter vid Lunds universitet under vårterminen, två under sommaren och två under höstterminen. Annonserna publiceras på vår sida för aktuella praktikplatser.

Läs mer om aktuella praktikplatser

Studentberättelser

Under årens lopp har studenter från Ekonomihögskolan haft givande upplevelser hos handelskammare över hela USA. Här delar de med sig av sina erfarenheter. Vi har valt att behålla den engelska originaltexten, då praktiken genomförts med engelska som arbetsspråk. 

I dag anser jag att praktikplatsen på SACC-NE var det bästa beslutet under mina studier eftersom det gav mig praktiska erfarenheter av att arbeta i en internationell miljö.

Claudia Lyckler, SACC-NE (New England, Boston)

Namn: Claudia Lyckler
Studerar: Ekonomie kandidatprogrammets, med inriktning Management och Organisation.
Internship hos: The Swedish-American Chamber of Commerce New England
Tid för internship: Höstterminen 2022

Claudias berättelse

Efter tre års akademiska studier ville jag skaffa mig praktiska erfarenheter inom det ämnesområde som intresserade mig mest. När jag fick möjlighet att förlänga min kandidatexamen med en termin för att genomföra en internationell praktik tvekade jag inte en sekund att ansöka om praktikplatsen. Jag ville utöka mina internationella erfarenheter, vilket var den främsta anledningen till att jag valde att genomföra praktiken hos just Svensk-Amerikanska handelskammaren. I dag anser jag att praktikplatsen på SACC-NE var det bästa beslutet under mina studier eftersom det gav mig praktiska erfarenheter av att arbeta i en internationell miljö. Dessutom lärde jag mig om den amerikanska affärskulturen och hur man upprätthåller relationer i en multinationell miljö.

Som praktikant hos “Member Services and Community” var mitt huvudfokus att upprätthålla och utveckla relationer med kammarens medlemmar, vilket berikade mitt relationsskapande  och kommunikativa färdigheter. Jag arbetade nära kammarens företagsmedlemmar och utarbetade handlingsplaner för att ge mervärde åt deras medlemskap. Vidare drev jag interna processer för medlemsförvaltning och användning av kammarens CRM-system.

Praktikplatsen erbjöd ett stort personligt ansvar och möjlighet att prioritera mitt arbete utifrån vad jag ville lära mig mer om. Det bästa med SACC-NE var “start-up”-miljön där affärsutvecklingsinitiativ var mycket uppskattade, vilket gav mig möjlighet att prova nya idéer och driva på min yrkesmässiga utveckling. Den här rollen passade perfekt in i förhållandet till mina framtida karriärambitioner, vilket var en av anledningarna till att jag valde kammaren i Boston.

Det bästa med att bo i just Boston är att det alltid finns något att göra. Jag kommer aldrig att glömma känslan när jag såg Celtics i TD Garden. Om du inte gillar sport kan du i stället besöka något av de många museerna eller njuta av en vacker promenad runt Boston Common. USA är på många sätt annorlunda än Sverige men att flytta till Boston var inte så annorlunda som jag tidigare trott. Det finns kollektivtrafik, trottoarer och skiftande årstider, precis som i Lund.

Boston är en internationell stad med många olika nationaliteter. Människor från hela världen flyttar till Boston på grund av den utmärkta utbildningen vid universitet som Harvard och MIT. Staden är också ett centrum för innovation och entreprenörskap, där företag inom life science och bioteknik samlas och samarbetar. Du kommer garanterat att träffa många intressanta entreprenörer under ditt dagliga arbete.

Praktikplatsen på SACC-NE har hjälpt mig att utveckla min yrkesidentitet och att ta mitt nästa steg i karriären. Om du är intresserad av en internationell karriär och vill lära dig det amerikanska arbetssättet är detta verkligen en praktikplats för dig. Det är den perfekta chansen att utforska ett yrke samtidigt som du har en otroligt rolig och spännande tid!

Visa mer 
Visa mindre 

Under min tid i Boston hade jag tur och möjlighet att skaffa mig ovärderliga erfarenheter och insikter genom min praktik hos SACC-NE. Den livliga arbetsmiljön, i kombination med ett varierat utbud av möjligheter till professionell och personlig utveckling, gjorde det möjligt för mig att utveckla mina färdigheter och vidga mina perspektiv. Jag kan varmt rekommendera både Boston och SACC-NE!

Smilla McCormac, SACC-NE (New England, Boston)

Namn: Smilla McCormac
Studerar: Ekonomie kandidatprogrammets, med inriktning marknadsföring
Internship hos: The Swedish-American Chamber of Commerce New England
Tid för internship: Höstterminen 2022

Smillas berättelse

Under pandemin läste jag min Ekonomie kandidat här i Lund, vilket tyvärr resulterade i att jag förlorade min chans till utbyte under studierna. När restriktionerna hävdes undersökte jag möjligheten att göra en internationell praktik och blev genast fängslad av Svensk-Amerikanska Handelskammaren (SACC). Som halvamerikan har jag länge velat skaffa mig arbetslivserfarenhet i landet. Jag sökte tjänsten som praktikant inom affärsutveckling på SACC New England, som ligger i Boston. En stad som är känd för sina banbrytande framsteg inom biovetenskap och prestigefyllda universitet samt sina ikoniska idrottslag, något som verkligen fångade mitt intresse.

Boston är ett förstklassigt resmål för både invånare och besökare. Staden erbjuder rekreations-, kultur- och sportevenemang, vilket gör den till en nav fyllt av aktiviteter. Besökare kan fördjupa sig i stadens rika historia, genom att utforska dess museer, ta en promenad längs den ikoniska Freedom Trail eller njuta av de berömda New England lobster rolls. Förutom den blomstrande kulturella och kulinariska scenen är Boston känt för sin entreprenörs- och investeringsgemenskap och sin status som ett ledande innovationscentrum. Med nära band till kända universitet Harvard University erbjuder staden en unik blandning av intellektuella och kommersiella möjligheter.

Som praktikant i affärsutveckling var mitt huvudsakliga arbetsområde evenemang och marknadsföring. Jag var ansvarig för organisationens interna och externa kommunikation, projektplanering samt för att hantera webbplatsen, nyhetsbreven och en podcast. Med tanke på att organisationen är relativt liten i storlek kunde jag skaffa mig ovärderlig praktisk erfarenhet av transaktionsbaserad affärsverksamhet. Jag hade turen att få nätverka med en mängd olika yrkesverksamma personer från ett brett spektrum av branscher. Dessa kontakter utökade inte bara min kunskap om affärslandskapet utan gav mig också värdefulla insikter om hur olika organisationer fungerar. En av mina absoluta höjdpunkter under praktikperioden var SACC-Summit, där alla svensk-amerikanska handelskammare samlades i Fort Lauderdale för en tvådagars konferens.

Praktikplatsen på SACC-NE var en oerhört värdefull och lärorik erfarenhet. Den lilla organisationsstrukturen gav upphov till en dynamisk arbetsmiljö som betonade vikten av multitasking och hantering av flera olika projekt samtidigt. Med tanke på den ansvarsnivå som tilldelades mig från början kunde jag utveckla mitt ansvarstagande och finslipa min förmåga att hålla interna deadlines på ett effektivt sätt. Dessa färdigheter kommer utan tvekan att vara överförbara när jag fortsätter på min akademiska bana. Praktikplatsen gav mig en unik möjlighet att skaffa mig praktisk erfarenhet från verkligheten, förbättra min affärsmässighet och bygga upp ett gediget yrkesnätverk i ett av världens mest inflytelserika regioner för biovetenskap, teknologi och clean-tech. Det var en unik chans att få en betydande konkurrensfördel, både på hemmaplan och internationellt.

Under min tid i Boston hade jag tur och möjlighet att skaffa mig ovärderliga erfarenheter och insikter genom min praktik hos SACC-NE. Den livliga arbetsmiljön, i kombination med ett varierat utbud av möjligheter till professionell och personlig utveckling, gjorde det möjligt för mig att utveckla mina färdigheter och vidga mina perspektiv. Jag kan varmt rekommendera både Boston och SACC-NE!

Visa mer 
Visa mindre 

Om du är intresserad av USA, hur affärer görs där och vill få en internationell erfarenhet från var i världen du än tar med dig din bärbara dator - då är detta internship något för dig!

Zakarias Grönkvist, SACC-Carolinas (North Carolina)

Namn: Zakarias Grönkvist
Studerar: Ekonomie kandidatprogrammet, med inriktning finans. Börjar master i Finans på Ekonomihögskolan hösten 2022
Internship hos: The Swedish-American Chamber of Commerce of the Carolinas
Tid för internship: Vårterminen 2022


Zakarias berättelse

När det var dags för mig att söka en praktikplats inför vårterminen så var det ett företag som fångade min uppmärksamhet – Svensk-amerikanska handelskammaren Carolinas. Mitt intresse för USA började ta form redan i mina unga år och jag har länge vetat att det är något jag vill utforska mer. Min fascination för USA i kombination med mitt intresse för företagsamhet och handel resulterade i en omedelbar ansökan.

En månad senare fick jag ett telefonsamtal från organisationens ordförande som sa: "Vi vill ha dig!". Praktikplatsen var inom affärsutveckling, och även om jag visste att den skulle vara digitalt och på distans så hade jag höga förhoppningar. Allt började med ett möte där jag fick träffa den andra praktikanten, organisationens ordförande och hans sekreterare. Under mötet gick vi igenom min roll och vad det skulle innebära och jag fick en väldigt bra bild av handelskammaren.

Detta internship är för dig som är engagerad, disciplinerad och vill utvecklas. Eftersom praktikplatsen på SACC-Carolinas är digital, och du sannolikt kommer att arbeta i en annan tidszon, så måste du vara självständig i många av dina uppgifter. Det fanns sällan många instruktioner, men å andra sidan fanns det alltid definierade mål att arbeta mot. En uppgift kunde till exempel vara att vara värd för ett webbinarium tillsammans med en annan kammare. Jag älskade det här sättet att arbeta, eftersom det gav oss praktikanter stor frihet att skapa evenemangen på vårt sätt, och om vi fastnade fanns det dessutom alltid hjälp att få.

Mitt främsta mål var att skapa värde för våra medlemmar och försöka förbättra kammaren. För att nämna några av mina arbetsuppgifter så var jag värd för webbinarier, uppdaterade hemsidan och sociala medier, skrev nyhetsbrev, skapade filmer samt var i kontakt med medlemmar och andra handelskamrar.

Sammanfattningsvis har detta har varit en mycket givande och berikande erfarenhet. Jag har upplevt den amerikanska kulturen, utökat mitt nätverk och provat nya saker. Mina tre viktigaste erfarenheter är:

  1. Anpassning, något som är viktigt i alla företag. Under din karriär kommer du att uppleva olika miljöer och kulturer och det kommer alltid att vara viktigt att anpassa sig.
  2. Självständighet, jag har fått lära mig hur man arbetar själv och hanterar knepiga situationer med hjälp av envishet och tålamod. Man kan inte alltid förvänta sig att hitta lättillgängliga svar, ibland måste man lösa saker på egen hand.
  3. Nätverk, vilket är nyckeln överallt. Människor i USA älskar att träffa nya människor, utbyta information och bredda sina nätverk. Detta är något att ta efter, eftersom det till exempel kan vara ett sätt att komma vidare i din karriär.

Om du är intresserad av USA, hur affärer görs där och vill få en internationell erfarenhet från var i världen du än tar med dig din bärbara dator - då är detta internship något för dig!

Visa mer 
Visa mindre 

SACC-NE is the perfect place to enrich your experiences and expand your network by interacting with different businesses and talented people

Thea Wadell, SACC-NE (New England, Boston)

Namn: Thea Wadell
Nuvarande studier: Ekonomie kandidatprogrammet, med inriktning Management och Organisation
Internship hos: The Swedish-American Chamber of Commerce New England
Praktikperiod: Höstterminen 2021


Theas berättelse

I have always had a dream of going to the United States, so when I saw the opportunity to have an internship at the Swedish-American Chamber of Commerce I did not hesitate to apply. SACC-NE is the perfect place to enrich your experiences and expand your network by interacting with different businesses and talented people. In addition, it is an opportunity where you learn more about the U.S. market and the relationship to Sweden, as well as broadening your international perspective.

My main area was event and marketing, with duties and responsibilities center on planning and managing events. In addition to that, I also managed and updated our website and social media, and created and developed marketing material for emails, social media and events. You get to come with initiatives and be creative. For instance, me and the other interns created a podcast to highlight the Swedish-American business community in the New England region. There are different focuses and roles at the chamber, so I believe there is something for everyone.

The time at SACC-NE was an incredibly valuable experience. Being in a small organization, multitasking becomes key, and you learn to work on multiple and diverse projects at the same time. With responsibility from the very start, you learn to be accountable and deliver for the internal deadlines. These are all skills I will take with me when continuing my studies. In addition, you gain valuable ‘real world’ experience and business-related skills, as well as develop a professional international network in a region with some of the world’s most prominent life science, technology, and cleantech industry clusters. It is a once-in-a-lifetime chance to gain a competitive edge – both internationally and in Sweden.

Boston is located on the coast and it is a great city to live in. It is an exceptional city in terms of recreation, cultural and sporting events. Here you can explore different museums, the historic freedom trail and eat the best-known New England clam chowder and lobster rolls. In addition to the great sports and food, Boston is the home to the largest entrepreneurial and investor community in the U.S. East Coast and a world-leading innovation center with close affiliations to renowned universities such as Harvard University and the Massachusetts Institute of Technology.

After my time in Boston, I gained a new perspective on working in an international setting and developed both professionally and personally. With a great team, diverse work, and an exciting environment, I can’t do anything but recommend an internship at SACC-NE.

Visa mer 
Visa mindre 

An internship with SACC-DC is a fun experience that comes with new friends and professional relationships. I highly recommend anyone interested to learn more and apply – it will be a unique experience.

Jakob Enander, SACC-DC (Washington D.C.)

Namn: Jakob Enander
Nuvarande studier: Ekonomie kandidatprogram
Internship hos: The Swedish-American Chamber of Commerce of Washington D.C. (SACC-DC)
Praktikperiod: Höstterminen 2021


Jakobs berättelse

"When I considered different opportunities in my last year as a business student, I knew that I wanted to take the chance and gain hands-on work experience from an inspiring organization where I get to practice my academical knowledge. For a long time, I have had a desire to live in the U.S, and I was also curious about what it would be like to work in an international organization with prominent Swedish and American businesses in the center of the American capital. The internship at the Swedish-American Chamber of Commerce in Washington, D.C., corresponded perfectly with these aspirations.

At SACC-DC, I got to work with a variety of tasks all related to the core activities of the organization. I was part of a small team that continuously worked closely together which created a productive environment characterized by a lot of internal support and creativity. As SACC-DC is a small, non-profit organization, all team members are more of less involved in all the different activities going on. This type of setting enabled me to learn how to work with several vital tasks simultaneously, how to deal with unexpected challenges and to always be inclined to take on new pressing assignments. It also meant I had lot of responsibility over the tasks I was assigned, which at the same time came with a lot of freedom and creativity in how to perform or improve them.

My main tasks revolved around writing the monthly newsletter, assisting with the ongoing administration of finances, budgeting, and current record of accounting as well as the planning and execution of one of SACC-DC’s flagship events, the annual golf tournament. In addition, I also assisted in the conduction of several other in-person events. All of this did not only provide me with knowledge of how to practice various common business assignments, but I also gained valuable experience in how to contribute and function in the core of an intense organization. I got the chance to work and meet with many prominent businesses representatives in the SACC network, which gave me a lot of insights and connections in parts of the Swedish-American business and trade sector.

With offices in House of Sweden in the middle of Washington, D.C., SACC-DC is operating right at the core of one of the major political, commercial, and academical hotspots in the U.S. This is reflected by the many beautiful and well-known government and corporate buildings in the city. With walking distance from House of Sweden to the National Mall, you can experience all of the fascinating monuments, memorials, and museums in a beautiful and historic environment. Not the least is there always a sports game or music event to sign up for in the weekends.

The experiences I gained from my internship with SACC-DC are with no doubt valuable and I will take them with me to future employments. I believe this internship, with its width of assignments, and extraordinary network, is beneficial to students with most interests, academical orientations and personalities. Additionally, an internship with SACC-DC is a fun experience that comes with new friends and professional relationships. I highly recommend anyone interested to learn more and apply – it will be a unique experience."

Visa mer 
Visa mindre 

Om SACC-USA

SACC-USA är en viktig facilitator i utvecklingen av handelsförbindelser och investeringsmöjligheter mellan USA och Sverige. Nätverket består av 19 regionala handelskammare över hela USA.

Läs mer om SACC-USA på deras hemsida

Läs en intervju med Lunds universitets rektor Erik Renström om samarbetet med SACC-USA